

Vaniljglass
Den godaste vaniljglassen gör du själv med detta enkla recept, med eller utan glassmaskin. Äkta glass med äkta råvaror utan tillsatser. Otroligt mycket godare än köpt.
Recept
-
329 g Grädde 40%
-
49 g Mjölk röd 3%
-
220 g Kondencerad mjölk sötad
-
144 g Äggulor
-
29 g Strösocker
-
1 g Vaniljstång eller vanilj extrakt
Gör så här:
Som med all glass, börja alltid med glassbasen. Förbered gärna glassbasen dagen innan så att den får gå ner i temperatur och smakerna utvecklas och förbättras om glassbasen får vila över natten. Dock så går det att göra glass av glassbasen redan samma dag, se bara till att kyla ner basen väl innan du kör den i glassmaskinen eller ställer den i frysen.
​​
-
Väg alla ingredienser och ha äggulorna i en separat bunke.
-
Koka upp socker, grädde, mjölk och vaniljstånginnehållet.
-
Häll över ca. hälften av vätskan över äggulorna och vispa väl.
-
Häll tillbaka vätskan med äggulorna i kastrullen. Blanda väl och värm vätskan till 84 grader. Vispa hela tiden! Det får absolut inte börja koka! Behåll den småputtrande några minuter tills du kan dra med fingret bakom sleven så att strecket är rakt och inte flyter ihop. Smeten skall blivit en ljus och tjock smet.
-
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna över natten i kylskåpet.
Häll över i en plastbunke med lock eller täck med plastfilm. -
Kör glassen i glassmaskinen enligt instruktionerna till glassmaskinen och häll över glassen i en nerkyld glasbunke som redan varit i frysen länge och är -18c.
Har du ingen glassmaskin: så häll den kalla smeten i en nerkyld bunke, helst glasbunke som redan varit i frysen länge och är -18c. -
Frys i minst 4 timmar, helst över natten.
-
Ta glassen ur frysen cirka 20 minuter innan den ska serveras.
-
Servera glassen med dina favorittillbehör.
Förenklat recept:
Gör så här:
-
Mortla samman vaniljextrakt med socker och flingsalt. Blanda med grädden i en skål och vispa fluffigt med en elvisp.
-
Tillsätt kondenserad mjölk i den vispade grädden och blanda om försiktigt.
-
Häll smeten i en avlång brödform och ställ in i frysen i 6 tim.
​
Vill du ha ett ytterligare recept utan kondencerad mjölk så testa detta nedan:
Recept utan kondencerad mjölk:
350 g grädde
225 g mjölk
30 g mjölkpulver
120 g äggulor ca 6 till 7 äggulor, beroende på storlek
58 g strösocker
25 g dextros
1 vaniljstång
En nypa salt
Gör så här:
-
Blanda grädden och mjölkpulvret i en kastrull. Skrapa fröna från vaniljstången och tillsätt både fröna och hela baljan i grytan med grädden. Vispa ihop allt och ställ åt sidan.
-
Vispa ihop äggulor, socker, dextros och en nypa salt i en separat skål. Ställ den åt sidan.
-
Värm grädden i grytan tills den börjar ånga, men undvik att koka upp den.
-
Temperera den varma grädden i ägguleblandningen genom att långsamt hälla lite grädde i taget under kontinuerlig vispning. Se till att det inte finns några ränder av äggula kvar i blandningen.
-
Häll sedan tillbaka den kombinerade blandningen i grytan och sätt på värmen igen. Ha en skål med en finmaskig sil i närheten.
-
Medan du vispar kontinuerligt, värm glassbasen upp till 82°C.
Så snart den når denna temperatur, häll den genom silen för att ta bort eventuella klumpar. -
Vispa glassbottnen kort i skålen för att släppa ut lite värme. Överför blandningen till en behållare och kyl den över natten för att låta den vila.
-
Nästa morgon häller du mjölken i glassbottnen och blandar ihop allt. För jämnare resultat kan du använda en stavmixer, men en visp fungerar lika bra.
-
Kärna glassbasen i din glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
-
Glassen är redo att ätas färsk ur maskinen, men för en fastare konsistens kan du lägga den i frysen i minst 4tim innan servering.
Ät och njut!
​


Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970