top of page
Skärmbild 2024-12-09 174011.png

Pizza Napoletana

Denna pizza är gjord med Poolish(fördeg) dagen innan med torrjäst.
Den skall stå i kylen över natten och blir bäst att blanda ihop med övriga ingredienser efter 16-24tim.

Recept Poolish/fördeg (ca 5st Pizzor)
150g Vatten
150g Vetemjöl
3-5g Torkad jäst
3g Honung
 

  1. Blanda och låt stå framme i rumstemp 1tim

  2. Placera sedan bunken i kylen över natten. Låt den stå 16-24tim tills Poolish mår som bäst


Pizzadeg
POOLISH (ALL) +
350g Vatten
625g Vetemjöl Tipo 00 (eller vetemjöl special)
20g Salt
 

  1. Låt Blanda Vatten med Poolish först så allt löses upp

  2. Blanda ner resten tills allt blandats och blivit kladdigt

  3. Lägg över i en köksberedare och låt den köra tills degen blivit elastisk och släpper i kanterna

  4. Låt vila 15min på bänk täckt med bunke

  5. Ta lite olivolja i handen och utför lyft från mitten, lyft från mitten tills degen blivit en boll.

  6. Placera med toppen uppåt hela tiden och placera de i bunken med lite olja i botten för att vila 30min-1tim i rumstemp.

  7. Lägg upp degen med toppen uppåt på bänken och ha lite olivolja på toppen av degen och skär ut mindre bollar och utför final på dem till runda bollar. Storlek bestämmer du själv men 260g/st är helt okej pizzastorlek.

  8. Låt de vila med oljeklick på toppen av bollarna med plastfolie på en plåt i 2tim i rumstemp.

  9. Förbered att sätta på ugnen. Gärna 300C över och undervärme med pizza-sten eller tjock plåt strax över mitten av ugnen i 40min-1tim så den blir riktigt het och fixar till en bra gräddning av pizzabotten.

  10. Förbered pizzasås och fyllningarna du vill ha på pizzan, se nedan.
     

Pizzasås

  1. Blanda 1st Burk krossade tomater, mixa den slät med mixer

  2. 1tsk salt

  3. 2 msk olivolja

  4. 6st blad färsk basilika eller 3 msk torkad Basilika

  5. (Tillsätt vitvinsvinäger, tomatpure och vitlök ifall du känner för det.)
     

Pizzabottnar Gräddning

  1. Gör pizza bottnar med toppen alltid överst, spar yttre 1cm kant och placera lite olivolja där. Placera endast tomatsås på pizzan och grädda i ugnen tills den blivit gyllengul. Ca 2min

  2. Ta ut den från ugnen och placera ingredienserna du vill ha på pizzan, strila över 1 tsk med olivolja överst och ställ in pizzan i ugnen ytterligare någon minut tills osten bubblar ordentligt.
     

Kontakt

Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning

070-1660970

©2023 by Surdegsbröderna de rêves.

bottom of page