
Recept
Steg 1:
80 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
400 g kall mjölk röd
2 g saffran
Steg 2:
920 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
180 g strösocker
40 g färsk jäst
290 g kall mjölk röd
150 g kallt smör i tärningar
1 tsk salt
1 ägg till pensling
Russin (lägg i blöt i 20 minuter innan du sätter dem i bullen, precis innan de ska in i ugnen).
​Sockerlag Ingredienser
-
1 dl Socker
-
2 dl Vatten
Instruktioner:
-
Häll 400 g mjölk, 80 g mjöl och 2 g saffran i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar (saffranet kan även blandas ner i degen senare om det känns bättre).
Vispa ofta under ca 3-5min beroende på värme tills det blir en tjock smet/massa, ungefär som en våffelsmet eller bechamelsås.
Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så. Täck med plastfolie över eller med något annat och ställ in den i kylskåpet under minst 2 timmar.
-
När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i din köksmaskin. Kör degen i mellanhastighet 12-14min innan du tillsätter smör i bitar i omgångar och saltet. Kör degen lite långsammare tills smöret gått in i degen ca 4min eller tills smöret gått in. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer. Ju mer elastisk deg, desto enklare kan luft bildas i degen.
-
Låt degen vila täckt i 10 minuter. Se till att degen inte är över 24C helst annars placera den i kylen 30min för att få någon grad innan utbaket. Annars när du kavlar ut så drar degen ihop sig väldigt snabbt och det blir svårarbetat. Den behöver slappna av lite.
-
Gör sedan lussekatter av degen. Jag tog ut bitar av degen som vägde 60 g styck. Men du kan också kavla och rulla. Lägg katterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 2.15-3.0 timmar i en kökstemp omkring 21-23C. Tills de jäst upp massor och ser riktigt bulliga ut.
-
Vispa upp ägget, gärna med lite vatten och en nypa salt (det är för att ägget ska bli mindre segt, det ska inte ge smak). Pensla lussekatterna med ägg innan gräddning.
-
Sätt ugnen på 200C eller 220C och grädda i ugn med över och undervärme.
Grädda i ca 8-13 minuter beror på storleken tills de har fått fin färg. Så snart bullarna tagits ur ugnen ska de penslas med sockerlag. Det är för att de skall behålla sin fukt och hålla längre. Låt dem sedan bli helt kalla, innan du förpackar dem.
-
Jag själv kan ibland doppa lussekatterna i socker för att
få en saffransockerbulle.
Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970
