

Saffransglass
Denna glass passar såklart bäst kring jul.
Man kan kanske tycka att det känns underligt att ha saffran som smak på en glass. Men detta är faktiskt en sagolik grymt god glass.
Den är väldigt god.
Recept
-
329 g Grädde 40%
-
49 g Mjölk röd 3%
-
220 g Kondencerad mjölk sötad
-
144 g Äggulor
-
29 g Strösocker
-
1 g Saffran
Gör så här:
Som med all glass, börja alltid med glassbasen. Förbered gärna glassbasen dagen innan så att den får gå ner i temperatur och smakerna utvecklas och förbättras om glassbasen får vila över natten. Dock så går det att göra glass av glassbasen redan samma dag, se bara till att kyla ner basen väl innan du kör den i glassmaskinen eller ställer den i frysen.
​​
-
Väg alla ingredienser och ha äggulorna i en separat bunke.
-
Koka upp socker, grädde, mjölk och saffran.
-
Häll över ca. hälften av vätskan över äggulorna och vispa väl.
-
Häll tillbaka vätskan med äggulorna i kastrullen. Blanda väl och värm vätskan till 84 grader. Vispa hela tiden! Det får absolut inte börja koka! Behåll den småputtrande några minuter tills du kan dra med fingret bakom sleven så att strecket är rakt och inte flyter ihop. Smeten skall blivit en ljus och tjock smet.
-
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna över natten i kylskåpet.
Häll över i en plastbunke med lock eller täck med plastfilm. -
Kör glassen i glassmaskinen enligt instruktionerna till glassmaskinen och häll över glassen i en nerkyld glasbunke som redan varit i frysen länge och är -18c.
Har du ingen glassmaskin: så häll den kalla smeten i en nerkyld bunke, helst glasbunke som redan varit i frysen länge och är -18c. -
Frys i minst 4 timmar, helst över natten.
-
Ta glassen ur frysen cirka 20 minuter innan den ska serveras.
-
Servera glassen med dina favorittillbehör.
Förenklat recept:
Gör så här:
-
Mortla samman saffran med socker och flingsalt. Blanda med grädden i en skål och vispa fluffigt med en elvisp.
-
Tillsätt kondenserad mjölk i den vispade grädden och blanda om försiktigt.
-
Häll smeten i en avlång brödform och ställ in i frysen i 6 tim.
​


Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970