top of page
kanelsnurrortangzhong-recept.png

Kanelsnurror Tangzhong

Dessa kanebullar blir grymma luftiga med Tangzhong metoden

Recept (ca 45st medelstora bullar)
 

Steg 1:
80 g vetemjöl special

400 g kall mjölk röd

​

Steg 2:
920 g vetemjöl special

180 g strösocker

40 g färsk jäst

290 g kall mjölk röd

150 g kallt smör i tärningar

1 tsk salt
2 ägg till pensling


Instruktioner:

  1. Häll 400 g mjölk, 80 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar.
    Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så. Jag sätter plastfolie över och sätter in den i kylskåp i ca 2 timmar.

    Det här brukar funka perfekt:

  2. Blanda allt utom smör från start – men ha med saltet direkt.

  3. Kör 5–7 minuter tills degen börjar släppa skålens kanter.

  4. Tillsätt smöret i små klickar under 3–5 minuter.

  5. Kör ytterligare 8–12 minuter tills degen blir:
    – blank
    – elastisk
    – spänstig och lite klibbig men inte kladdig

  6. Gör glutenfönster efter smöret är helt inne.

  7. Då får du en stabil, lättjobbad tangzhong-deg som är smidig
     

  8. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin.
    * Kör degen i mellanhastighet 5min.
    * Öka hastigheten till 60% på maskinen och tillsätt saltet i 3min.
    * Tillsätt smör och kör ytterligare i 3min i 40% hastighet tills smöret gått in helt och degen känns smidig. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.
     

  9. Låt degen vila i bunken i 10 minuter. Annars när du kavlar ut så drar degen ihop sig väldigt snabbt och det blir svårarbetat. Den behöver slappna av lite.
     

  10. Gör sedan bullar av degen. Låt jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 2.15tim under sommaren men annars 2.45 tim i 20C. Tills de jäst upp massor och ser riktigt bulliga ut.
     

  11. Sätt ugnen på 220 grader med över och undervärme.
     

  12. Vispa upp äggen, gärna med lite vatten och en nypa salt (det är för att ägget ska bli mindre segt, det ska inte ge smak). Pensla bullarna när de jäst färdigt och strö på pärlsocker. Grädda i ca 9-10 minuter tills de har fått fin färg. Låt dem sedan bli helt kalla, innan du förpackar dem.

 

Allt packat för frysen. Mums!
 

Sockerlag Ingredienser

  • 1 dl Socker

  • 2 dl Vatten

311447817_1151795615760472_7531420354290365428_n_edited.jpg
429875886_1499924477606226_2990020049126378985_n.jpg
306555838_785976062494515_735538748079350482_n_edited.jpg

Kontakt

Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning

070-1660970

©2023 by Surdegsbröderna de rêves.

bottom of page