

Jordgubbsglass
Äntligen en riktigt god jordgubbsglass
Recept
Tid: 1 timmes arbete, 1 dygns väntan
-
1 vaniljstång
-
3 dl standardmjölk
-
4 dl vispgrädde
-
6 äggulor
-
1 dl strösocker
-
1 nypa salt
-
1 tsk vodka
-
500 g jordgubbar (mängd efter att de rensats)
-
2 msk honung
-
1/2 citron – skal och saft
-
1/2 dl jordgubbssylt (kan uteslutas)
Gör så här:
Dag 1:
-
Dela och skrapa ur vaniljstången.
-
Häll mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt vaniljen inklusive den urskrapade stången. Koka upp på medelhög värme. Rör om ibland.
-
Ta av från plattan och låt stå någon timme för att dra ur smakerna (ännu hellre – låt vila i kylen över natten).
-
Lägg äggulor och socker i en skål. Vispa ihop och häll på mjölkblandningen. Vispa tills allt blandats.
-
Häll allt i en kastrull och sätt på medelvärme. Rör hela tiden med en träslev eller slickepott. Blandningen ska värmas till 84 grader. När rätt temperatur nåtts häller man smeten i en bunke (är den
kvar i kastrullen fortsätter den hettas upp). -
Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen minst 12 timmar. Detta för att smeten ska kunna svälla och smakerna utvecklas.
​
​Dag 2:
-
Sätt ugnen på 250 grader.
-
Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en ugnsfast form som de precis får plats i (gör inget om någon ligger ovanpå) och ringla över honungen.
-
Rosta jordgubbarna i ugnen cirka 40 minuter och rör om i dem då och då. De är klara när de är mjuka och juicerna kokat ner till en
lite tjockare konsistens. Notera hur underbart de doftar! Ta ut och låt svalna. Det ska vara cirka 300 g. -
Häll i jordgubbar, salt, vodka i smeten. Riv det yttersta skalet av citronen och tillsätt även det samt saften.
-
Mixa helt slät med en stavmixer för att få till den perfekta konsistensen (man kan också röra den ordentligt för hand men då bör man ha mosat jordgubbarna ordentligt först).
-
Kör i glassmaskin enligt tillverkarens anvisningar.
-
När glassen är klar kan man ha i jordgubbssylten och röra runt lite med exempelvis skaftet till slickepotten så sylten sprids men inte blandas helt. Frys in.
-
Ta fram och ställ i kylen 30 min innan servering så den blir riktigt mjuk och fin.
Lycka till!
​


Kontakt
Att baka är underbart och sedan att få äta upp är en njutning
070-1660970